Fluestang for nybegynnere​ - Kjøpers guide

Det er få ting som er mer forvirrende for nye sportsfiskere enn å kjøpe sin første fluestang. Jeg utarbeidet denne kjøper guiden for å hjelpe med å finne riktig fluestang for nybegynnere.

Skrevet av: Robin Foldnes

Fluestang for nybegynnere

Det er få ting som er mer forvirrende for nye sportsfiskere enn å kjøpe sin første fluestang. Ny og bedre teknologi har inntruffet fluestang markedet, og med det har det kommet veldig mange nye, høyteknologiske og klingende navn. Og ingen av dem gir spesielt mye mening for nye sportsfiskere. Så i et forsøk på å lette litt på denne forvirringen, har jeg utarbeidet denne kjøper guiden for å hjelpe med å finne riktig fluestang for nybegynnere. Forhåpentligvis, etter å ha lest denne artikkelen, vil du sitte igjen med en bedre ide om hvilken type fluestang som passer best til ditt behov, og hvorfor.

En god fluestang er en kostbar investering som du skal ha glede av i mange år. Derfor er det viktig at du er klar over de valg du gjør slik at du ikke sitter igjen og angrer på kjøpet etter kort tids bruk.

Hvis du vil skåne deg litt for lesing, har jeg listet opp noen korte anbefalinger nedenfor om egernskaper som de fleste nybegynnere burde se etter.

Anbefalte egenskaper til fluestang for nybegynnere

  1. For nye sportsfiskere, se etter en fluestang med medium aksjon. Det er de mest allsidige fluestengene, og er mer tilgivende når man skal lære seg fluefiske.
  2. Når det kommer til lengden på stangen, for ørretfiske, bør den være 8,5 til 9 fot lang. Nybegynnere burde ikke gå lengre stenger enn det. Og burde bare vurdere kortere stenger hvis den i hovedsak skal brukes til å fiske mindre fisk.
  3. Klassen på fluestangen (som henviser til vektklassen på fluelinen du planlegger å bruke) vil variere avhengig av hva du fisker etter. Men for ørretfiske, er det generelt sett klasse 4, klasse 5 eller klasse 6 som er best. Jeg personlig foretrekker klasse 6, men det er bare min personlige preferanse. En klasse 6 stang er sannsynligvis det mest allsidige valget, da det gir mulighet for å fiske litt større fisk også.
  4. Det er viktig at du forsikrer deg om at klassen på fluestangen stemmer overens med vektklassen på linen du planlegger å bruke. Det er også viktig at du sørger for at klassen stemmer overens med vektklassen på fluesnellen du planlegger å bruke.
  5. Hvis tips nr. 4 ble litt forvirrende, så kan kanskje denne formelen hjelpe: klassen til fluestangen = klassen til fluelinen = klassen til fluesnellen.

Pris og anbefalinger

  • Nye sportsfiskere trenger ikke en stang til 8-9000. Billige fluestenger kan derimot prestere dårlig og kan raskt vise seg å bli en frustrerende opplevelse for nye sportsfiskere. Nybegynnere bør se etter fluestenger i mellom klassen med tanke på pris. På den måten får du en fluestang du kan bruke i mange år uten å bekymre deg for at du vil “vokse fra” stangen din for fort. For nye sportsfiskere kan vi anbefale en mellomklasse stang fra North Fishing, for eksempel North V-Gold 9064 fluestang. Det er stenger som varer ekstremt lenge, og vil gi en ny sportsfisker glede i veldig mange år.
  • Planlegger du å reise vekk for å dra på fisketurer ofte? I så fall kan du vurdere å få en fluestang med 4 eller flere deler. Dette da slike stenger er langt enklere å reise med. Disse stengene kalles ofte “Reisestenger”, passende nok. Vi kan anbefale North Traveller 9064 Reisestang. Dette er en fantastisk god stang med medium aksjon.
artikkelen fortsetter under bildet.

Ting å ta hensyn til når det kommer til kjøp av fluestang til nybegynnere

Det er et så svimlende utvalg av fluestenger, at nye sportsfiskere, og til og med erfarne sportsfiskere, kan bli “svimmel” når de skal bestemme seg for hva de skal velge.

Som et resultat av dette, har jeg funnet følgende: når jeg skal kjøpe meg en ny fluestang, kan det være lurt å først prøve å “eliminere” de valgene du ikke ønsker å gå for. Det vil gjøre listen betydelig mindre.

Pris

For alle sportsfiskere, se bort ifra alt til 1000kr eller lavere. Det er en grunn til at disse fluestengene er så billig som de er. De aller billigste kan kanskje fungere bra nok for barn som ønsker å leke og lære i det lokale vannet. Men når man skal fiske skikkelig vill ørret og laksefiske…. Glem det.

Nye sportsfiskere burde også vurdere å se bort ifra de dyreste fluestengene. Selv om det absolutt er forbedringer når det kommer til ytelse mellom en “middels priset” stang og en som koster 4-5000 eller mer, så vil ikke en nybegynner merke forskjellen.

Aksjon

Nybegynner se bort ifra alle fluestenger med rask aksjon. Fluestenger med rask aksjon kan være vanskelige stenger å lære seg fluefiske med, og mangler også fleksibilitet som fluestenger med treg- og medium aksjon gir deg ved fiske i mindre elver. Når det kommer til stykket, burde de fleste nye sportsfiskere vurdere å gå for en fluestang med medium-aksjon, med mindre de i hovedsak kommer til å fiske i veldig små elver (Da kan en fluestang med treg aksjon være et bedre valg).

Våre anbefalinger – Fluestang til nybegynnere

En siste anbefaling, nye sportsfiskere som “begynner med ingenting” i forhold til fluefiske utstyr, burde se etter komplette fluestang sett. Ett komplett fluestang sett, inneholder en perfekt tilpasset og balansert kombinasjon av fluestang, flueline og fluesnelle – vanligvis sammen med et fluestangrør / etui for å bære det hele. I tillegg er prisen på slike komplette sett ofte betydelig lavere sammenlignet med å kjøpe delene separat.

Vår anbefaling for en komplett fluestang kombo, er North Fishing V-Gold 9064 komplett fluestang sett. North Fishing sine stenger er av utmerket kvalitet som varer evig om det behandles riktig, og har eksepsjonelle fiske egenskaper som gir enorm med glede for både nye og erfarne sportsfiskere. Se mer om North Fishing her.

Legg igjen en kommentar